Windmolens, houten klompen en tulpen

Als men aan typisch Nederlandse dingen denkt dan zijn dat molens, klompen en tulpen. Er zijn allerlei souvenirs van deze spullen op de markt die door vele toeristen gekocht worden tijdens een verblijf in Nederland. De reden dat deze zaken als Nederlands worden beschouwd, komt niet omdat ze daar oorspronkelijk vandaan komen maar heeft waarschijnlijk vooral met de aanwezigheid van grote getallen te maken.

Windmolens

De ouderwetse windmolens zijn niet uit het Nederlandse landschap weg te denken. Volgens documentatie dateert de eerste windmolen in Nederland van 1407. In de opvolgende jaren groeide het aantal windmolens gestaag door tot de komst van de stoomtractie in 1880.

In Nederland zijn nog veel van deze molens bewaard gebleven en er zijn nog 1208 werkende molens te vinden. Tevens zijn er veel molens omgebouwd tot woonhuis en deze geven een pittoreske uitstraling. Voor toeristen is een bezoek aan een windmolen een leuke attractie en het is mogelijk om molentochten te doen. In de souvenirwinkels vind je sleutelhangers met molentjes en miniatuur molens, veelal in delfts-blauw.

Klompen

Houten klompen zijn nog steeds overal te koop. Maar waarom worden deze houten schoenen met Nederland geassocieerd? Het is niet met zekerheid te achterhalen maar waarschijnlijk zijn de

houten klompen in Noord Frankrijk uitgevonden. Vanaf de middeleeuwen werden zie veel gedragen door boeren en arbeiders omdat het stevig en goedkoop schoeisel was. De houten klompen waren uitermate geschikt om mee in de modder te lopen. Aangezien Nederland nogal een nat land is werden ze in Nederland erg veel gedragen. Daarnaast zijn Nederlanders altijd handelaren geweest en kwamen zo op hun houten schoenen in andere landen. Omdat Nederlanders veel op klompen werden gezien, werden ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tegenwoordig ziet men klompen vooral in musea en souvenirwinkels. Toch worden ze zeker nog wel gedragen. Vooral mensen die op het platteland wonen, maken nog gebruik van houten klompen. De ouderwetse klompen worden ook veel gebruikt om een plantje in te zetten. Hiervoor worden er ook stenen klompen gemaakt die haast niet van hout te onderscheiden zijn.

Tulpen

Tulpen komen oorspronkelijk niet uit Nederland maar uit Turkije. In de 16de eeuw werden de tulpen geïmporteerd naar Nederland en sindsdien veelvuldig in Nederland gekweekt. Veel toeristen bezoeken de Keukenhof om de grote velden met tulpen te bewonderen. Naast het bekende Keukenhof zijn er tulpenvelden in de Noordoostpolder, de Bollenstreek, Zeeuws-Vlaanderen en in de kop van Noord-Holland en West-Friesland.

Voor de hele wereld horen tulpen bij het karakter van Nederland. Inmiddels worden er tulpen gekweekt in allerlei kleuren en zelfs verschillende vormen. De vraag naar tulpen is zo groot dat een aantal Nederlandse tulpenkwekers hun bedrijf uitbreiden in het buitenland. Zo zijn er veel Nederlandse tulpenkwekerijen in Ethiopië waar nog ruimte genoeg is en het arbeidsloon lager is. Per vliegtuig komen de tulpen dan terug naar Nederland om daar verkocht te worden. Omdat een verse tulp natuurlijk niet lang goed blijft en lastig mee te nemen is in je koffer, kiezen toeristen vaak voor een plastic of een stoffen tulp als herinnering aan hun verblijf in Nederland.