‘t Huys Dever, donjon te Lisse

In de Zuidhollandse plaats Lisse staat een prachtig historisch gebouw waarvan de eerste steen reeds in de 14e eeuw werd gelegd. Dit bouwwerk, dat bekend staat als ‘t Huys Dever, was oorspronkelijk een donjon: een middeleeuws torenkasteel. Het gebouw is destijds opgetrokken door Reinier Dever, heer van Lisse en Dever, die er als eigenaar gewoond heeft tot zijn overlijden in 1417. Daarna werd ‘t Huys Dever eigendom van de kleinzoon van Reinier, Gijsbrecht van Haeften, die er tot 1445 woonde. Eeuwenlang werd dit torenkasteel beheerd en bewoond door het nageslacht van Dever.

Een sfeer van geheimzinnigheid in je woonkamer

Burchten en donjons zijn vaak omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Dat is ook niet zo vreemd, omdat deze gebouwen vaak een rijke geschiedenis kennen, waar tal van intriges hebben plaatsgevonden. Het lijkt alsof deze gebouwen iets hebben te verbergen, maar wat? Wil jij ook een sfeer van geheimzinnigheid in je woonkamer? Bestel dan enkele Posters waarop kastelen zijn afgebeeld. Bij desenio.nl is bijvoorbeeld het raadselachtige kasteel van Zweinstein – de Hogeschool voor toverij in de Harry Potter films – op poster verkrijgbaar. Uiteraard zijn bij deze webwinkel nog veel meer geheimzinnige posters te bestellen, evenals prachtige houten lijsten.

Museum

Tegenwoordig is ‘t Huys Dever ingericht als museum, waar regelmatig exposities en workshops gehouden worden. Het historische bouwwerk werd grondig gerestaureerd in de jaren zeventig van de vorige eeuw en was daarna toegankelijk voor het publiek. ‘t Huys Dever is, naast de Schierstins in het Friese Veenwouden een van de weinige bewaard gebleven donjons in Nederland.