De Nachtwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog

Een van Nederlands meeste kostbare kunstschatten, is het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt uit 1642. Er zijn veel kunstwerken verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, het Rijksmuseum besloot dan al in 1939 voor de oorlog om het schilderij te verplaatsen naar een veilige plek.

Het vervoer van de Nachtwacht

De enorme afmetingen van het schilderij, circa 3,5×4 meter, zorgden ervoor dat het transport een hele onderneming was. Vandaag de dag zou dit gemakkelijker gaan. Bij https://www.worksystem.be/bedrijfswageninrichting kan een voertuig aangepast worden aan de eisen voor groot transport. Zo zorgt https://www.worksystem.be/bedrijfswageninrichting ervoor dat een dergelijk schilderij veilig vervoerd wordt. Tijdens de oorlogsjaren ging dit amateuristisch en in het geheim.

Waar verbleef de Nachtwacht?

Tijdens de oorlogsjaren is de Nachtwacht enkele malen verplaatst. De eerste jaren verbleef het schilderij in Kasteel Radboud bij Medemblik. Daarna naar een gemeentekluis in de Duinen van Castricum en ten laatste onder de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Na de oorlog is de Nachtwacht in goede staat met een binnenvaartschip via België weer naar Amsterdam gebracht.