Dag scharensliep….

Het is nog niet eens zo heel erg lang geleden dat de scharensliep stad en dorp aandeed om zijn diensten aan te bieden. Hij kwam regelmatig langs de deur om te vragen of er ook scharen, messen of schaatsen waren die nodig geslepen moesten worden. Aan het eind van de vorige eeuw verdween de scharensliep langzaam maar zeker uit het Nederlandse straatbeeld.

De ‘bedrijfskar’ van de scharensliep

De scharen- en messenslijper was een zelfstandig ondernemer en beschikte over een ‘bedrijfskar’ die voorzien was van een slijpsteen en andere gereedschappen. Tegenwoordig heeft iedere zelfstandig ondernemer een bedrijfswagen tot zijn beschikking die vaak uitgerust is met een zeer functionele inrichting – verkrijgbaar bij https://www.worksystem.nl/ – zodat gereedschappen en andere benodigdheden geordend kunnen worden vervoerd en bijgevolg de klussen op locatie moeiteloos verricht kunnen worden.

Een dergelijke geoptimaliseerde bedrijfswagen zou de scharensliep destijds goed van pas zijn gekomen, maar helaas, https://www.worksystem.nl bestond toen nog niet. De scharensliep van weleer zeurde echter nooit: hij was altijd goedgehumeurd en scheen zeer tevreden te zijn met zijn ‘bedrijfskar’.

Wegwerpcultuur

In de afgelopen vijftig jaar is er veel veranderd en oude ambachten zijn zo goed als verdwenen. Het slijpen van scharen en messen is min of meer overbodig geworden omdat veel modern gereedschap van roestvrijstaal gemaakt is. Bovendien worden voorwerpen tegenwoordig zonder pardon weggegooid wanneer ze niet meer bruikbaar zijn. Een nieuwe schaar of een nieuw mes is immers overal verkrijgbaar en bovendien betaalbaar. Mede door de hedendaagse wegwerpcultuur en de massaproductie van goederen zijn veel ambachtslieden zonder werk komen te zitten.