Klederdracht in Nederland

In Nederland zijn er nog maar enkele streken waar nog traditionele kleding wordt gedragen in het dagelijks leven. De klederdracht verschilt per regio maar toch zijn de meeste outfits wel duidelijk herkenbaar als zijnde Nederlands. In de 17de eeuw was er sprake van volksdracht. Mensen uit bepaalde streken onderscheidde zich van anderen door hun klederdracht. Na de 19de werd de kledingdracht langzaam maar zeker vervangen door modedracht. Mensen werden modebewuster en dit zag men met name terug in jurken voor dames waarin een variatie ontstond vanuit heel Europa.

Klederdracht tegenwoordig voor evenementen en toeristen

In toeristische plaatsen zoals Volendam en Scheveningen zul je in het hoogseizoen nog lokale mensen in klederdracht rond zien lopen en uiteraard op bepaalde festijnen. Het gaat dan meestal om vrouwen die in traditionele jurken voor dames over straat lopen. Ook worden er soms speciale dagen voor klederdracht georganiseerd. Dan is het natuurlijk voor een dagje erg leuk om in de ouderwetse jurken rond te lopen. Het lijkt door de jurken voor dames en de kielen voor mannen of je even terug in de tijd bent omdat het een stukje geschiedenis van Nederland vertegenwoordigd. De wereldberoemde houten klompen komen op deze dagen ook even uit de kast. Bij de diverse jurken voor de dames hoorden ook allemaal verschillende hoofddeksels die dezelfde stijl als de jurken hadden.

Een heel klein groepje van ongeveer 7 oudere dames kleed zich nog dagelijks in de traditionele jurken.

Van oudsher was er een verschil in de kleding voor de zondagen en de kleding voor de rest van de week. De zondagse jurken en mannen outfits waren veel kostbaarder dan de daagse kleding. Daarom werd deze kleding alleen gedragen om naar de kerk te gaan of naar een feest.

Toeristen die bijvoorbeeld Volendam bezoeken kunnen tegen betaling op de foto worden gezet in de traditionele klederdracht. De aantrekkingskracht van deze kleding zal waarschijnlijk nog lang blijven bestaan.