Deze drie Nederlandse kastelen wil je op de foto zetten

Nederland is, vergeleken met landen als Duitsland en Frankrijk, helaas niet rijk gezegend met kastelen. Voor een deel komt dat omdat onze Middeleeuwse geschiedenis wat rustiger was, en voor een deel zijn veel kastelen na de Renaissance verloren gegaan.

Gelukkig zijn er nog een paar oude vestingen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Dit zijn drie Nederlandse kastelen, waarvan de kiekjes zo mooi zijn dat je ze graag een plekje in een nieuwe fotowand gunt.

1. Het Muiderslot

Een robuust kasteel, opgetrokken in rode baksteen en voorzien van een flinke ringgracht: het Muiderslot is een kasteel dat kracht uitstraalt. De grote donjon en de wachttorens zijn bekroond door daken van leisteen en uitgerust met schietgaten. Dat wijst op de oorspronkelijke functie van het slot: als verdedigingswerk in de Hollandse Waterlinie. Het kasteel is een Rijksmuseum, dus je kunt alle foto’s voor in een fotowand bemachtigen die je wilt.

2. Slot Zuylen

Slot Zuylen dateert uit de 16e eeuw en wordt gekenmerkt door de sierlijke, slanke torens aan weerszijden van de muren. Dit slot is gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad Utrecht en heeft kamers die de inrichting uit de 18e eeuw nog tonen. Ook de kasteeltuin in Engelse stijl van Slot Zuylen levert mooie opvulling voor een fotowand op. Verder bevat het terrein van het kasteel kademuren, een poortgebouw, een koetshuis en diverse kleinere bouwwerken.

3. Kasteel de Haar

Het grootste, en volgens velen ook het mooiste kasteel van Nederland. Kasteel de Haar is geen echt middeleeuws kasteel – het is een ruïne die in de 19e eeuw tot een volwaardig kasteel hersteld werd. Maar het verschil is eigenlijk niet te zien, en het kasteel biedt prachtige mogelijkheden om een hele fotowand in te richten. Het kasteel bestaat uit een hoofdgebouw met diverse bijgebouwen zoals een entreegebouw, een châtelet en een kapel.