Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Nederland ligt onder de zeespiegel en hier komt de naam dan ook vandaan; neder-land. Met de vele rivieren die door het land lopen en de zee aan de linkerzijde en de bovenkant van ons land is het altijd noodzakelijk geweest om het water buiten de deur te houden.

Door veel ervaring zijn Nederlandse waterdeskundige experts geworden in het bedwingen van water. Wereldwijd staat Nederland daar dan ook om bekend. De drie grootste rivieren zijn de Rijn, de Maas en de Schelde. Deze rivieren maken veel vrachtverkeer mogelijk en dit is een voordeel in de internationale handel. Bij hoog water kunnen deze rivieren echter spanning bij de omwonende veroorzaken, omdat er een enkele keer een dijk door kan breken. Een goede bouw van een stevige dijk die regelmatig wordt gecontroleerd, zodat tijdig wordt gesignaleerd of er vernieuwing nodig is, is dan ook uitermate belangrijk. Kennis over het gedrag van water is van generatie op generatie doorgegeven. Nu zijn er veel moderne bedrijven met waterdeskundigen die een gedegen opleiding hebben gevolgd en met elkaar concurreren om de opdrachten van de plaatselijke of regionale overheid. Bij de bestrijding van water worden er de nodige berekeningen en aantekeningen gemaakt. Het komt een professioneel imago ten goede om een een CRM-systeem zoals dat van Lime Technologies aan te schaffen. Hiermee worden alle belangrijke gegevens over onderzoeken en klantcontacten overzichtelijk opgeslagen. Het voortraject verloopt hierdoor soepel en ook wanneer de opdracht is voltooid kunnen alle gegevens gemakkelijk teruggevonden worden.

Behalve de vele dijken zijn er ook nog de Deltawerken die Nederland beschermen tegen het zeewater. In Zeeland is het Deltapark “Neeltje Jans” gebouwd, wat een echte aanrader is voor mensen die graag willen weten hoe de Deltawerken gemaakt zijn. Het is een heel leuk en informatief uitje met kinderen en volwassenen. Dit informatiepark wordt bezocht door particulieren, maar ook scholen kiezen voor deze plek om als leerproject met leerlingen te bezoeken. Er is zoveel te doen dat het geen straf is om er meerdere malen terug te keren. Daarom biedt het park ook abonnementen aan waarmee je voordeliger naar het park kunt. Om deze abonnementen nog aantrekkelijker te maken. is ook hier een CRM-systeem zinvol. Wanneer abonnementhouders contact opnemen met vragen over hun abonnement komen alle gegevens namelijk snel en overzichtelijk in beeld.

Een ander waterwerk waar Nederland met recht trots op kan zijn is de Afsluitdijk. Deze dijk zorgt ervoor dat de Waddenzee gescheiden is van het IJsselmeer en functioneert hierdoor als waterkering. De Afsluitdijk is 32,5 kilometer lang en doet tevens dienst als verbindingsweg tussen Friesland en Noord-Holland. Deze dijk is gebouwd tussen 1927 en 1933, in een tijd waar veel werkzaamheden handmatig moesten gebeuren. Dit maakt het extra indrukwekkend. De Zuiderzeewerken bestond uit meerdere doelen waaronder het IJsselmeer veranderen van zoutwater in een zoetwatermeer. Daarnaast was er de inpoldering van land, wat resulteerde in het huidige Flevoland, een volledig nieuwe provincie. De Afsluitdijk was een enorm project en trekt vele toeristen die eroverheen willen met de auto, de fiets of lopend.

Bij de Afsluitdijk is het Wadden Center, waar uitgebreide informatie over de Waddenzee te vinden is.