Kasteel Renswoude

In Renswoude vinden we het zeer goed bewaard gebleven kasteel met dezelfde naam. Het kasteel staat bekend om zijn prachtige Engelse landschapstuin, en is daardoor een zeer gewilde locatie om trouwreportages te maken. Dit kasteel wordt omringd door een kasteel bos van 60 hectare groot. Op dit complex vinden we diverse andere rijksmonumenten.

Geschiedenis

Dit kasteel is bewoond sinds de 15e eeuw. Vroeger was het bekend onder de naam Borchwal. En Borchwal is een zogenaamde ringwalburcht, één van de oudste soorten Europese versterkingen. In de 17e eeuw verscheen er een versterkt huis op deze locatie. Kasteel Renswoude valt als een landhuis in de stijl van het Hollands Classicisme aan te merken. In het begin van de 19e eeuw werd de tuin opnieuw ingericht volgens de Engelse landschapsstijl.

Huidig gebruik

In 1985 richtte een uitslaande brand aanzienlijke schade aan in het kasteel, die daarna weer nauwkeurig gerepareerd werd. Het huis is nog altijd bewoond, maar het is ook beschikbaar voor rondleidingen aan geïnteresseerden. Het prachtige natte kasteel bos rondom de burcht is de moeite waard om te bezoeken. We vinden hier onder andere een grote vijver, ontstaan door de samenvoeging van oude waterpartijen, en een monumentale duiventil.