Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk is een Brabants kasteel dat zich in de bossen rond de rivier de Aa bevindt. Deze burcht dateert uit de 11e eeuw. Van oorsprong was het kasteel slechts een motteburcht. Zo’n primitieve versterking bestond uit een heuvel, omringd door een houten palissade, waar bovenop een versterkt gebouw stond. Een motteburcht diende als vluchtplaats wanneer bandieten of vijandelijke soldaten de omgeving onveilig maakten. Later maakte deze motte plaats voor een stenen kasteel.

Geschiedenis na de Middeleeuwen


In de Spaanse tijd probeerde de Oranjes het kasteel in te nemen, wat pas bij de derde poging lukte. In de Napoleontische tijd was het een hoofdkwartier voor de Franse Generale Staf. Daarna raakte het een tijdlang in verval. In de 19e eeuw werd het opgekocht door een gouverneur, welke het kasteel grotendeels renoveerde.

Kasteel Heeswijk in de moderne tijd

Op dit moment verkeert het kasteel in uitstekende conditie. Het wordt onderhouden door vrijwilligers, is toegankelijk voor rondleidingen, en er worden eveneens themafeesten georganiseerd. Het team van vrijwilligers legt zich er op toe om educatie te geven over het leven in de Riddertijd. Tevens is Kasteel Heeswijk een zeer geschikte locatie voor fotoreportages, en het valt ook te boeken als trouwlocatie.