Slot Loevestein

Slot Loevestein was ooit onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Ongelooflijk maar waar: dit kasteel verloor pas in 1951 zijn militaire functie. Ook hebben er in vroeger tijden een aantal bekende mensen in gevangenschap gezeten. Hugo de Groot wist uit het slot te ontsnappen in een boekenkist. Wat maakt dit kasteel nu een bezoek waard?

Strategische locatie

Slot Loevestein staat aan de Waal, op de plek waar de Afgedamde Maas deze rivier in stroomt. Het bevindt zich tevens op de grens van Zuid-Holland en Gelderland. Het kasteel dateert uit het jaar 1361 en werd gebouwd door de roofridder Dirk Loef van Horne. De positie van het kasteel maakte het niet alleen geschikt als uitvalsbasis voor rooftochten, ook kon het kasteel in het begin van zijn geschiedenis gebruikt worden om tol te heffen aan de schepen die erlangs voeren.

Geschiedenis na de Middeleeuwen

De Spanjaarden hebben tot twee keer toe Slot Loevestein veroverd. De Watergeuzen veroverden vervolgens in opdracht van Willem van Oranje het slot terug. Vanaf de Spaanse tijd tot 1850 werd Slot Loevestein gebruikt als staatsgevangenis. Personen van wie werd gevonden dat ze de staatsveiligheid ondermijnden werden opgesloten in het slot. In de Napoleontische tijd was het één van de toegangswegen tot de Hollandse provincies. In geval van een invasie zou het land rondom deze westelijke provincies onder water worden gezet. Als een vijandig leger deze provincies zou willen binnenvallen, zouden ze eerst forten als Fort Loevestein moeten innemen. In deze tijd wordt het fort aangepast aan de toenmalige militaire tactieken. Er werden bijvoorbeeld bolwerken gebouwd, er werden opslagplekken voor kruit gerealiseerd, en het slot werd voorzien van kanonnen. Tot in de Eerste Wereldoorlog deed het fort dienst als legerplaats voor soldaten.

Slot Loevestein nu

Op dit moment is Slot Loevestein een museum. Het kan tevens worden gehuurd voor feesten en partijen. De aanzienlijke collectie van militaire objecten uit de Middeleeuwen en later tijden vertelt over de omvangrijke geschiedenis van Nederland in oorlogstijd.